Preskoči na vsebino

12 dogodkov za boljše duševno zdravje v Sloveniji

Leto 2018 je prelomno ne samo zato, ker je bila sprejeta dolgo pričakovana Resolucija nacionalnem programu duševnega zdravja v Sloveniji, ampak smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izdali tudi publikacijo Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji.

V publikaciji smo zbrali ključne podatke o stanju in izzivih na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Glavni ugotovitvi sta, da duševne težave pri otrocih in mladostnikih naraščajo ter da se povečujejo obiski v zdravstvenem varstvu.

Duševno zdravje v otroštvu in mladostništvu je pomemben napovednik duševnega zdravja odraslih, saj se polovica vseh duševnih motenj začne pred 14. letom starosti. Vsak izmed nas lahko ima težave v duševnem zdravju, saj se vsi soočamo s stresnimi situacijami in življenjskimi krizami. Od različnih dejavnikov pa je odvisno, kako se posameznik in njegova okolica s tem soočajo.

Zato smo se v letošnjem letu lotili celovitega in vseslovenskega osveščanja o pomenu duševnega zdravja. NIJZ bo do konca leta 2018 organiziral tri nacionalne in devet regijskih dogodkov, skupaj torej 12 dogodkov za boljše duševno zdravje v Sloveniji. Številne dogodke pa bodo organizirali tudi partnerji, s katerimi NIJZ sodeluje.

Prijetno vabljeni!

Seznam nacionalnih dogodkov si lahko ogledate na naslednji povezavi.