Preskoči na vsebino

Ob rožnatem oktobru – udeležujmo se preventivnih programov

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato spodbuja prebivalce Slovenije k udeležbi v vseh treh presejalnih programih in ostalih preventivnih programih, ki so jim na voljo v zdravstvenih domovih.

V zadnjih letih so z namenom zmanjševanja neenakosti v zdravju in s pomočjo različnih projektov začele nastajati lokalne skupine za krepitev zdravja, ki povezujejo občine, zdravstvene domove, centre za socialno delo, enote zavoda za zaposlovanje, nevladne organizacije, NIJZ in druge deležnike v skrbi za boljše zdravje prebivalcev.

»Za vse osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem so v Sloveniji na voljo preventivni zdravstveni programi, kot so nacionalni program integrirane preventive kroničnih nenalezljivih bolezni ter programi Dora, Zora in Svit. Odrasli prebivalci Slovenije, starejši od 30 let, imajo vsakih 5 let pravico do celovitega preventivnega pregleda v svoji izbrani ambulanti družinske medicine,« je povedal Rade Pribaković Brinovec, vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja z NIJZ  in dodal: »Ženske med 50. in 69. letom imajo pravico do presejanja za raka dojke v programu DORA. Ženske med 20. in 64. letom imajo pravico do presejanja za raka materničnega vratu v programu ZORA. Moški in ženske med 50. in 74. letom imajo pravico do presejanja za raka debelega črevesa in danke v Programu Svit

 

Celotno novico si lahko preberete na naslednji povezavi.