Preskoči na vsebino

Novi primeri ošpic v Sloveniji

| Avtor: NIJZ
Do danes je v Sloveniji potrjenih 26 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. V okviru izbruha, ki ga obravnavamo v novembru in decembru, so bile ošpice poleg indeksnega primera potrjene še pri 6 sekundarno zbolelih. Novi primeri ošpic v Sloveniji

V izbruhu ošpic obravnavanem v novembru in decembru, je do sedaj zbolelo 7 odraslih oseb. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na 6 oseb, ena od teh je bila cepljena, za ostale ni podatka o cepljenju. Poleg omenjenega izbruha je NIJZ konec novembra zabeležil še en primer laboratorijsko potrjenih ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan s primeri iz obravnavanega izbruha. Torej je bilo v novembru in decembru skupno 8 zbolelih z ošpicami, v vseh primerih je šlo za odrasle osebe.
Skupno je NIJZ v letošnjem letu zabeležil 26 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri so trije otroci, dva mlajša od 5 let in eden med 5 in 15 let starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let. Večinoma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (8) in terciarnih primerov (2). Med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma,  eden z enim odmerkom, 5 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.

Več aktualnih informacij v povezavi z izbruhi ošpic v Sloveniji si lahko ogledate na strani NIJZ.